Ik woon op kamers – kan ik huurtoeslag krijgen?

Huursubsidie

Alleen als je in een zelfstandige woonruimte woont, kun je huurtoeslag krijgen. Meestal is dat niet zo als je op kamers woont.

Wanneer is je kamer een zelfstandige woning?
Je kamer of studio is een ‘zelfstandige woonruimte’ als je een eigen toegangsdeur hebt die je van binnen en buiten op slot kunt doen. En je moet een eigen keuken en een eigen wc hebben. Deel je de wc of keuken met anderen? Dan is het geen zelfstandige woning.

Deel je een woning met andere studenten?
Wonen jullie niet op kamers, maar huren jullie met elkaar een zelfstandige woning? Dan kunnen jullie samen huurtoeslag aanvragen voor de hele woning. De aanvrager is de persoon die op het huurcontract staat. De andere bewoners zien we dan als medebewoner. Om huurtoeslag te krijgen, moeten jullie wel voldoen aan de voorwaarden voor huurtoeslag.

Wel huurtoeslag voor ‘aangewezen’ studentenwoningen
Heb je een onzelfstandige kamer in een wat ouder studentencomplex? Als je kamer vóór 1 juli 1997 is aangewezen voor de huurtoeslag, kan je soms wel huurtoeslag krijgen. Maar hoe kom je erachter of jouw kamer is aangewezen? Meestal staat dat vermeld op de site van de studentenhuisvesting. Staat daar niets? Je kunt het altijd navragen bij de verhuurder.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste activiteiten en de voordelen die de Studiepas jou biedt!

Partners