Tentamens; wat is de beste voorbereiding?

De ene ziet er tegenop, en de andere wordt er niet echt anders van. Toch is het voor de grootste groep studenten een spannende periode; tentamenweken! Misschien is het je eerste tentamenweek op de nieuwe studie, of heb je als ouderejaars wat tips nodig om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Hoe dan ook, wij hebben handvaten voor je zodat jij de meeste studiepunten kunt halen!

 1. Plan goed en begin op tijd met studeren
  Oké, dit heb je natuurlijk al wel duizend keer gehoord van mensen om je heen, en het voelt als een cliché. Maar toch, als je op tijd begint zorg je ervoor dat je ook voldoende tijd hebt om leuke dingen te doen en te relaxen. Een paar weken met je neus in de boeken tot ’s avonds laat is geen goed idee!
 2. Doe actief mee tijdens de lessen/colleges
  We weten het, wéér zo’n cliché. Doe het toch eens en je zult versteld staan van hoe veel je al weet en hoe veel informatie je zo al kunt reproduceren.
 3. Spreek op vaste tijden af met je medestudenten om te studeren
  Bijvoorbeeld in de bibliotheek, in een koffiezaakje of gewoon na je lessen. Zo kan je elkaar helpen met onderwerpen die wat lastiger zijn. Als je de stof uit kunt leggen aan een ander, weet je dat je alles snapt! Samen studeren is natuurlijk ook gewoon leuker dan alleen.
 4. Vind jouw geprefereerde studiemethode
  Er zijn veel verschillende methodes om te studeren, en iedereen zweert bij een andere methode. Highlighters, het gebruik van kleine kaartjes en meer. Toch is er een methode die we iedereen aan kunnen raden; van groot naar klein. Zorg dat je eerst de hoofdonderwerpen kent die je moet studeren, en ga steeds een beetje specifieker op de stof in. Zo weet je dat je alles behandelt, en alles ook evenveel aandacht geeft.
 5. Maak eens een oefententamen
  En desnoods voor elkaar! Toets elkaar op de stof die je moet bestuderen, zodat je weet tot in hoeverre je je kennis toe kunt passen.
 6. Weet waar je moet zijn
  Yes, erg belangrijk is weten waar je moet zijn. Soms is het namelijk zo dat je in speciale tentamenzalen zit, of dat er roosterwijzigingen zijn. Check het nog even!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste activiteiten en de voordelen die de Studiepas jou biedt!

Partners